Nyttan med vedeldning  
   
Vedeldning är en naturlig uppvärmningsform. Vid förbränningen av ved frigörs samma mängd koldioxid i det naturliga kretsloppet som när träden förmultnar.
Ungefär 50 % av energiförbrukningen i ett hem används för uppvärmningen. Vattenuppvärmningens andel är c:a 20 % och resten dvs. c:a 30 % av energiförbrukningen, användes för elapparater i hushållet och till belysningen. Det är alltså inte möjligt att ersätta elförbrukningen helt med vedeldning men undersök gärna de besparingar som vedeldningen ger med hjälp av vår kalkylator! Vedeldning är ett säkert alternativ. En ackumulerande ugn fungerar oberoende av stormar, elavbrott och andra distributionsproblem.

I över en miljon skandinaviska småhus finns en eldstad. Vedeldning väljs ofta som en andra värmekälla. Hushåll som utnyttjar vedeldning parallellt med el sparar i genomsnitt in 15 % av elvärmekostnaderna vilket är 1700 kWh per uppvärmningssäsong.NunnaUunis spisar har hög verkningsgrad och den ackumulerande värmen frigörs ut i bostadsutrymmet  jämnt och under en lång tid.
 
   
Ved för vedeldning  
   
Vi rekommenderar ved som fått torkat i över ett år. Ved som kluvits på våren kan vara lämplig för eldning på hösten om den torkat ordentligt i ett luftigt utrymme, men ved som fått torka i över ett år är säkert tillräckligt torr. Den kluvna veden torkar bäst när luft kan cirkulera genom vedtraven. Under vedtraven måste man lägga underlag så att veden inte berör marken. Travarna får inte beröra varandra och de stöds i allmänhet mot varandra med hjälp av käppar. 

Källa: Motiva Oy.

 
ylakuva_lampoluokat_597_01  
  Schiedel Jalotakka Heda Nexö Marine clean Lip-Lap
Jøtul Lämpömaa Warma uunit Salli Salli