Se våra kampanjer!

contura nordpeis


Öppna spisen

Den levande elden har sedan urminnes tider varit den avkopplande samlingspunkten för familj

och vänner. Det är både rogivande och värmande att betrakta lågornas spel. Bränslet förbrukas snabbt i den öppna eldstaden och återger endast en bråkdel av energin i form av strålningsvärme. Den mesta energin försvinner med rökgaserna ut genom skorstenen. Den öppna spisen suger ut mellan 500-800 m3varm rumsluft per timme. Denna luft måste naturligtvis ersättas, vilket sker med kall luft utifrån som tränger in genom springor i fönster och dörrar etc. Energiförlusten blir därför i regel större än den energi du får ut av brasan. Dessutom skapar den höga luftomsättningen golvdrag och kyla. Den öppna spisen ger även en ofullständig förbränning och bidrar därmed till onödiga utsläpp som påverkar miljön negativt.

 

Effekthöjning av öppen spis

Med en spisinsatser som kan installeras i de flesta öppna spisar är detta möjligt. Till de flesta modeller kan man få ett kitt som gör att man får en både snygg och effektiv eldstad.

Med en spisinsats i den öppna spisen räcker veden betydligt längre och man får en kontrollerad, långsam och mycket effektivare förbränning. Den enda rumsluft som förbrukas är den som går åt till själva förbränningen, 15-20 m3 per timme. Spisinsatsen ger en effekt på mellan 4 till 15 kw vilket betyder att man klarar av att värma upp en bostadsyta på 120-150 kvm beroende på hustyp.

 
horna_360 ny_bild_1_shape.jpg_2012_09_25_3141

 

VärmePunkten säljer energikasetten av kortenstål samt E-kasetten och Dovre gjuttjärnkasetter

  Schiedel Jalotakka Heda Nexö Marine clean Lip-Lap
Jøtul Lämpömaa Warma uunit Salli Salli